Annesi Filiz Atak’ın başvurusunun incelenmesinin ardından, küçük çocuğun tedavisine katkı sunmak için çalışmalara başladıklarını söyleyen Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelsiz Yaşam Merkezi Egzersiz ve Koordinasyon Odası sorumlusu Beden Eğitim ve Spor Öğretmeni Fatma Nur Yılmaz, “Yağız Aras, gelişimsel farklılık tanısı ile bize geldi. Güçlü ve zayıf yönlerini aileyle beraber gözlemleyerek, spor planlama programı oluşturduk” dedi.
Verilen eğitimler ve fiziksel aktivitelerle beraber, çocukların koordinasyon parkurlarında göstermiş olduğu performanslarla; bedensel, biliçsel, duyusal ve ruhsal gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, eğitim süresince anne Filiz Atak’ın da derslere katıldığını belirterek, “Biz genellikle 7 ay boyunca annesi ile beraber derse girdik. Dönem dönem çocuğun davranış problemlerinden dolayı, anneyi çıkarmak zorunda kaldım. Bu şekilde veliye de öğreterek, spor planlama programlarını göstererek, sürece dâhil etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Benzer eğitimlerin 1 eğitim-öğretim yılı süresince devam ettiğini ve ücretsiz olduğu için vatandaşlardan çok fazla talep aldıklarını söyleyen Yılmaz, başvuru için kişinin engelli sağlık raporu ve öz bakım becerilerini yerine getirebiliyor olması gerektiğini kaydetti.
ANNE FİLİZ ATAK: “OĞLUM KOMUTLARA UYMA, BEKLEME VE SOSYAL İLİŞKİLERDE DAHA İYİ”
Oğlunun sosyal davranış bozukluğu tanısı sonrasında Engelsiz Yaşam Merkezi’ne başvurduklarını dile getiren anne Filiz Atak, “Burası aslında bildiğim, ama bilmediğim bir yerdi açıkçası. Çalıştığım işten dolayı buranın farkına vardık. Buraya geldiğimizde, benim oğlum komut almıyordu. Bildiğini yapıyordu, hiçbir şekilde insanlarla temas kurmuyor, uzak duruyordu. Yani sosyal bir insanın yapması gereken her şeyden uzaktaydı. Buraya geldikten sonra komutlara uyma, bekleme ve sosyal ilişkilerde biraz daha iyi” dedi.
Yağız Aras’ın tedavi eğitimi öncesinde kaybetme ve kazanmayla ilgili çok ciddi sıkıntıları olduğunu söyleyen anne Atak, “Kaybetme olayını yüzde 100 aşmış değiliz. Bu durum sağlıklı insanlarda da var bazen. Yüzde 100 her şeyi mükemmel oldu diyemiyorum, ama ortalamaya vurduğunuz zaman hocamızın sabrı, sevgisi çok etkili oldu. Artık oğlum buraya severek geliyor. Bunda hocamızın sabrı ve işini severek yapmasının katkısı çok fazla” diye konuştu.
“BÜYÜKŞEHİR, ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERLE İLGİLİ ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPIYOR”
Verilen hizmetten dolayı Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ettiğini ifade eden Filiz Atak, “Bizim farkımızda olmaları beni çok mutlu etti. Benim başıma böyle bir şey gelene kadar, belediyenin bu anlamda bir hizmeti olduğunun farkında değildim. Güzel şeyler veriyorlar açıkçası. Yüzme olsun, cimnastik olsun, resim olsun birçok konu var. Ben çalışma koşullarımdan dolayı çocuğumu her tarafa götüremiyorum, ama burada öğretmenimizin de çok katkısı olduğu için buraya özellikle zaman ayırıyoruz” şeklinde konuştu.
Özel gereksinimli çocuğu olan ailelere de çağrıda bulunan anne Filiz Atak, “Sadece rehabilitasyonla ilerlenebilecek bir durum değil. Çocuklarını olabildiğince sporla iç içe desteklerlerse, kesinlikle yol kat edeceklerdir. Geçen sene çocuğumu cimnastiğe ve yüzmeye buradaki merkeze getirdim. Emek varsa, gerçekten ürün var” dedi.
Son olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin özel gereksinimli bireylere yaklaşımının da takdire şayan olduğunu söyleyen Atak, “Belediyemizin anlayışı burada ortaya çıkıyor. Özel gereksinimli bireylerle ilgili gerçekten güzel çalışmalar yapıyorlar. Benim zamanla ilgili sıkıntım olmamış olsa, belediyenin birçok aktivitesine katılacağım. Burada Mola Evi var, dışarıda çocukların sosyalleşmesi anlamında farklı etkinlikler yapıyorlar, gezilere götürüyorlar” ifadelerini kullandı.