25 Nisan 2024 Perşembe




23:41   ÇAĞLAYAN’A COŞKULU KARŞILAMA   14:03   MERSİN’İN ŞEKERLERİNE, ŞEKERLER BÜYÜKŞEHİR’DEN   13:50   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI   13:49   MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ’NDEN DEPREMZEDE ÇOCUKLARA 23 NİSAN HEDİYESİ   13:39   BÜYÜKŞEHİR’İN ‘DEPREM DAYANIŞMA PAZARI’ DEPREMZEDE ÜRETİCİLERİ AĞIRLIYOR   13:33   BÜYÜKŞEHİR’İN ÇOCUK GELİŞİM MERKEZLERİNDE ‘23 NİSAN’ COŞKUSU   14:03   HALIL DEMIRKOL: YENI DÜZENLEMELER ILE OSB’LER HıZ KAZANACAK   14:41   TARSUS, SÜPER LIG’E ‘MERHABA’ DEDI   12:34   ÇUKUROVA NORMAL SEZONU LIDER TAMAMLADı   11:37   TARSUS, AFYON’DA DAĞıLDı: 5-1   14:13   SALDıRı ÖNCEDEN KURGULANMıŞ!   17:05   TOROSLAR’DA RAMAZAN AKŞAMLARI BİR BAŞKA GÜZEL   21:58   TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN BAŞKAN BOZDOĞAN PROJENİN TEMELİNİ ATIYOR   21:56   ÇBK MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİ AVRUPA’DA ÇEYREK FİNAL MAÇINA ÇIKIYOR   21:51   DEPREMZEDE ÇOCUKLAR KEYİFLİ DAKİKALAR GEÇİRDİ   21:42   YENİŞEHİR BELEDİYESİ EBEVEYNLERİ EĞİTEREK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE REHBERLİK EDİYOR   21:41   VATANDAŞ VE ÖĞRENCİLERE HİZMET VEREN HALK RESTORAN YENİLENİYOR   21:30   “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”   17:18   4 BİN 800 ÖĞRENCİNİN YKS SINAV ÜCRETİ BÜYÜKŞEHİR’DEN   17:16   YENİŞEHİR BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ EKİPLERİ ŞİMDİ DE ADIYAMAN’DA  
 
 
 
 
ALERJİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİSİ


Mersin’in önde gelen alerji kliniklerinden biri olan Mersin Çocuk ve Alerji Kliniğinde 1 yıldır görev alan Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doktor Murat Çapanoğlu ile çocuk ve alerji üzerine konuştuk.

 

Tarih : 15 Eylül 2022 Perşembe 13:34

Ekin KIRARSLAN

Sonbahar ayının gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte alerji konusunda aileleri bilgilendirmek için, çocuklarda alerjinin etkisini, alerjiye nasıl yaklaşabileceklerini, alerjinin tedavi sürecini ve genetik faktörün alerjideki faktörünün etkisini öğrenmek için, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doktor Murat Çapanoğlunun görüşlerini aldık.

5 yıldır Mersin’de görev alan 1 yıldır da Çocuk ve Alerji Kliniğinde görev alan Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doktor Murat Çapanoğlunun, alerjinin etkisini, alerjiye nasıl yaklaşabileceklerini, alerjinin tedavi sürecini ve genetik faktörün alerjideki faktörünün etkisine kadar birçok konuda görüşlerini aldık.

 “EK GIDA ANNE SÜTÜNÜN YERİNE GEÇEMEZ”

Uzman Doktor Murat Çapanoğlu, yeni doğanlarda ek gıdaya, normalde 17 ile 26 hafta arasında başlanacağını ve ama ek besinlerin hiçbir zaman anne sütünün yerine geçmeyeceğini belirtirken ek besinlerin ismi üzerinde olduğu sadece tadımlık olarak başlandığını buradaki amacın çocukları hem pütürlü yemeğe alıştırmaktır hem de çocukların tatlara alışmasını sağlamak olduğunu aktardı.

Ayrıca ek besinlere başlarken mutlaka 3 gün kuralı dediğimiz bir besini 3 gün boyunca tadımlık şeklinde vererek başlanması gerektiğini buradaki amacın alerji olacak mı onu gözlemek olduğunu ve genellikle sebzelere ile başlayıp daha sonra meyveler ya da süt ürünlerinden yoğurt tüketilebildiğini söyledi. Diğer yandan alerji testleri bir aylık bebeklerden erişkinlere kadar herkese yapılabileceğini sadece çocuğun şikâyet durumuna göre seçeceğimiz paneller değişeceğini ve çocukların şikâyetlerine göre bir aylık bebek ile 3 yaşındaki çocuk için farklı alerjen testleri yapılacağını ifade etti.

ALERJİ YIL BOYU SÜREBİLİR

Alerjinin yıl boyu olabilecek bir tablo olduğunu ve alerjik hastalıkların ne zaman görülebileceği hastalığın tipine göre değiştiğini aktaran Doktor Çapanoğlu, “Besin alerjileri yıl boyu görülebilir ama solunum tipi alerjilerin ise polen dönemleri olan ilkbahar, yaz, sonbahar dönemlerinde olabiliyor ya da ev tozu, küf alerjisi olanlarda sonbahar, kış, ilkbahar dönemlerinde sık görülebiliyor ama ev tozu, küf alerjileri yıl boyu da devam edebilir. Alerjik nezle, astım gibi hastalıklarının olması, mevcut alerjiye göre kliniğin ne zaman oluşacağı değerlendirilmelidir.  Evcil hayvan alerjileri ise temas dönemlerinde ortaya çıkabilir.” diye konuştu.

BÜYÜDÜKÇE ALERJİ YÜZDE 90 NORMALE DÖNÜYOR

Alerjinin tedavi oranlarının, hastalığın tipine göre değiştiğini bu durumun besin alerjilerinde ise hangi besin ile de olduğuna göre değiştiğini ifade ederek, temel besin olan süt, yumurta, buğday gibi temel besinlerdeki alerjiler çocukluk yaşı büyüdükçe yüzde 90 normale döndüğünü ama kuruyemiş alerjilerinde bu oranın daha düşük olduğunu ifade eden Doktor Çapanoğlu, alerjik astım, alerjik nezle gibi durumlarda içine alan İnhaler ve solunum tipi alerjileri ise daha uzun seyirli alerji tipi olduğunu ve aşı tedavisi uygulayarak daha çok normale döndüğünü söyledi.

ALERJİNİN ORTAYA ÇIKMASI GENETİK ALTYAPININ ÜZERİNE ÇEVRESEL ETKİLERDİR

Doktor Çapanoğlu, alerjinin ortaya çıkmasında genetiğin faktörünü, “Alerjik hastalıkların ortaya çıkmasının altında yatan sebeplere baktığımız zaman önce genetik bir altyapının üzerine çevresel etkiler diye geçer. Genetik zemin mutlaka vardır, Annen ve babada çıkmasa bile hastalık çünkü. Eğer sadece genetik deseydiniz anne ve baba da olmak zorundadır. Ama genetiğin üzerine çevresel etkiler dediğimiz geçirdiği enfeksiyonlar, beslenme şekilleri, annenin tükettiği ilaçlar, bunların hepsi etkileyebiliyor. Yani hem çevresel hem de genetiktir.” ifadeleri ile açıkladı.

“ALERJİDE ÖNCE FARKINDALIK ÖNEMLİ”

Diğer yandan alerjide farkındalığını önemine dikkat çeken Çapanoğlu, “Alerjide önce farkındalık önemli çünkü insanlarımız bazı şeyleri aslında görüyor ama farkında değiller. Mesela huzursuz bir bebeğin altında alerji olabilir avutulamayan ağlamasında, kanlı bir dışkılama yapıyorsa bu alerji kaynaklı olabilir ya da sürekli öksürüyor olabilir bu da alerji kaynaklı olabilir sürekli hapşırması ya da rahat nefes alamaması da alerji kaynaklı olabilir. Mutlaka takip eden çocuk doktoru ile bu konuyu paylaştığında gerekli alerji hastalıklarına yönlendirecektir. Alerji testleri ile tespit edilir ve tespit edildikten sonra ona göre gerekli önlemler alınır ki çocuğun hayat kalitesi artsın diye.” dedi.



Paylaş :
 
Etiketler :  alerji, mersin, çocukvealerji, doktormuratçapanoğlu, mersinçocukvealerjikliniği

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersintekhaber.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA